شرکت داروسازی مادرنا (Moderna) امروز دوشنبه اعلام کرد که برپایهی نگاهی اولیه به نتایج حاصل از یک کارآزمایی بزرگ و درحال اجرا، واکسن ویروس کرونای آنها اثربخشی ۹۴/۵ درصدی دارد. بهگفتهی پژوهشگران، نتایج بهتر از حد تصور آنها است؛ اما واکسن تا ماهها و احتمالا تا بهار بهطور گسترده دسترس قرار نخواهد گرفت. دادههای مطالعه بهدست اعضای هیئت مستقل نظارت بر ایمنی واکسن که مؤسسهی ملی بهداشت آمریکا آنها را منصوب کرده، تجزیهوتحلیل شدهاند.
مادرنا دومین شرکتی است که با گزارش دادههای مقدماتی از موفقیت واکسن کرونا، نویدبخش پایان دنیاگیری ویروس فاجعهباری میشود که تاکنون در سرتاسر جهان بیش از ۵۳ میلیون نفر را آلوده کرده و بیش از ۱/۲ میلیون نفر را به کام مرگ کشانده است. هفتهی گذشته، فایزر درهمکاری با بایونتک، نخستین شرکتهایی بودند که موفقیت بیش از ۹۰ درصدی واکسن کرونا را گزارش دادند.
فایزر و مادرنا نخستین سازندگان واکسن هستند که دادههای اولیه را از کارآزماییهای مرحلهی پایانی را اعلام میکنند؛ اما ۱۰ شرکت دیگر در استرالیا، بریتانیا، چین، هند و روسیه نیز در رقابت جهانی برای ساخت واکسن، درحال انجام کارآزماییهای مرحلهی سوم هستند. علاوهبراین، بیش از ۵۰ کاندید واکسن دیگر نیز در مراحل ابتداییتر کارآزماییها بهسر میبرند.
اثربخشی بالای ۹۰ درصد دو واکسن فایزر و مادرنا درحالی بهدست آمده که طبق اعلام سازمان غذا و دارو آمریکا، واکسنهای کووید ۱۹ برای دریافت مجوز باید دستکم ۵۰ درصد اثربخش باشند. پژوهشگران با واکسیناسیون برخی از شرکتکنندگان در کارآزمایی و دادن دارونما به برخی دیگر، کارایی واکسن را آزمایش و سپس بر دو گروه نظارت کردند تا دریابند چند نفر بیمار میشوند. در مطالعهی مادرنا، ۹۵ نفر به ویروس کرونا آلوده شدند که از این بین تنها ۵ نفر واکسینه شده و ۹۰ نفر دارونما دریافت کرده بودند. همچنین ۱۱ فردِ بهشدت بیمار از مجموع ۹۵ مورد همگی از دریافتکنندگان دارونما بودند. ازنظر آماری، این تفاوت بین دو گروه بهشدت چشمگیر است.
درحال بهروزرسانی…